Przepis na rybe mielona 📖
Przepis na rybę mieloną:Składniki:
- 500g filetu ryby (np. dorsza, mintaja)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Filety ryby dokładnie oczyścimy i usuniemy wszelkie ości.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekamy.
3. Filety ryby, cebulę i czosnek umieszczamy w misce i mielimy (np. w malakserze lub z użyciem specjalnego urządzenia do mielenia) na gładką masę.
4. Do masy dodajemy jajko, bułkę tartą, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
5. Z masy formujemy niewielkie kotleciki.
6. W dużym naczyniu rozgrzewamy olej na patelni.
7. Wrzucamy kotleciki z ryby na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
8. Gotowe rybne kotleciki podajemy na gorąco, np. z ziemniakami lub ryżem i ulubionymi surówkami.
Smacznego!