Przepis na rybę na zimno 📖

Przepis na rybę na zimno:

Składniki:
- filet z dowolnej ryby (np. łosoś, makrela, dorsz)
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- ogórek konserwowy, pokrojony w plastry
- kilka plasterków cytryny

Instrukcje:
1. Oczyść filet z ryby, usuń skórę i ewentualne ości.
2. Natrzyj filet sokiem z cytryny, sosem, solą i pieprzem.
3. Pozostaw na kilka minut, aby przyprawy wniknęły w mięso.
4. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i smaż filet z obu stron aż stanie się miękki i ma lekko złocisty kolor.
5. Wyjmij rybę z patelni i odłóż na talerz, aby wystygła.
6. Pokrój ostudzoną rybę na cienkie plastry.
7. Na talerzu ułóż cebulę, ogórki i plasterki cytryny.
8. Następnie ułóż plastry ryby na warzywach.
9. Skrop wszystko oliwą z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki.
10. Ryba na zimno gotowa do podania! Podawaj ją samodzielnie jako przekąskę lub jako dodatek do świeżego pieczywa. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron na zimno
tort na zimno
szparagi na zimno
bananowca na zimno
owsiankę na zimno