Przepis na rybę smażoną w cieście 📖

Składniki:
- 4 filety ryby (np. dorsz, mintaj, łosoś)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Filety ryby dokładnie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Odstaw na bok, żeby odsączyły się z wody.
2. W osobnych miseczkach przygotuj: mąkę, mleko oraz rozmącone jajka.
3. Dodaj do mąki sól i pieprz, wymieszaj.
4. Wlej mleko do miseczki z jajkami i dokładnie wymieszaj.
5. Zagrzaj olej na patelni (wystarczająco dużą, żeby zmieścić cały filet).
6. Każdy filet obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w mieszance jajeczno-mlecznej, a na końcu znów w mące. Upewnij się, że filet jest dokładnie pokryty ciastem z każdej strony.
7. Delikatnie połóż rybę na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie chrupiąca i rumiana. Możesz smażyć po jednym filecie na raz, żeby uniknąć przekładania się.
8. Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij ją z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawaj smażoną rybę w cieście od razu, najlepiej z ulubionymi dodatkami i sosem, np. tatarskim lub czosnkowym. Smacznego!

Podobne przepisy

rybę smażona
rybę smażona z warzywami
rybe smazona w panierce
rybę smażoną w occie
rybę smażoną w zalewie octowej