Przepis na rybę smażoną w occie 📖
Przepis na rybę smażoną w occie:Składniki:
- 4 filety ryby (np. dorsz, mintaj)
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
- Sól i pieprz do smaku
- Mąka pszenna do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Filety ryby dokładnie oczyść, osusz i lekko posól i popieprz.
2. Następnie obtocz każdy filet w mące, usuwając nadmiar.
3. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
4. Wrzuć czosnek i smaż go przez około 1 minutę, aż będzie delikatnie zrumieniony.
5. Dodaj filety ryby do patelni i smaż z każdej strony przez około 3-4 minuty, aż będą chrupiące i złociste.
6. Po usmażeniu ryby, wlej ocet winny na patelnię i poczekaj, aż się zagotuje.
7. Dodaj plasterki cytryny do octu i delikatnie wymieszaj.
8. Zdejmij patelnię z ognia i polej occiem rybę.
9. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na około 5 minut, aby smaki się przegryzły.
10. Podawaj rybę posypaną odrobiną świeżo posiekanego koperku lub pietruszki.
Smacznego!