Przepis na rybe smazona w panierce 📖

Przepis na rybę smażoną w panierce:

Składniki:
- 4 filety ryby (np. dorsza, szczupaka, mintaja)
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia

Instrukcje:
1. Przygotuj trzy głębokie talerze. W jednym roztrzep jajka, w drugim wsyp bułkę tartą, a w trzecim umieść mąkę.
2. Oczyść filety ryb z ewentualnych ości i skóry. Posól i popieprz je z obu stron.
3. Przewiń każdy filet przez mąkę, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej, starając się równomiernie obsypać całą powierzchnię.
4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Upewnij się, że olej jest odpowiednio gorący, aby ryba smażyła się równomiernie.
5. Delikatnie połóż przygotowane filety ryb na rozgrzanym oleju. Smaż je z obu stron na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony.
6. Po usmażeniu wyjmij ryby z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Podawaj rybę smażoną w panierce gorącą, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub sałatki.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę smażona
rybę smażoną w cieście
rybę smażona z warzywami
rybę smażoną w occie
rybę smażoną w zalewie octowej