Przepis na rybę w occie leszcz 📖
Składniki:- 1 średniej wielkości leszcz
- 2 szklanki octu białego
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- kilka ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
1. Leszcza należy oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć.
2. Cebulę pokroić w cienkie piórka.
3. W garnku wymieszać ocet, wodę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i pieprz.
4. Zagotować mieszankę octową i gotować przez około 5 minut.
5. Na gotującą się mieszankę octową położyć leszcza i gotować delikatnie przez około 7-10 minut, aż ryba będzie miękka.
6. Gotową rybę wyjąć z garnka i ostudzić.
7. Leszcza podawać na zimno, polewając octem w którym był gotowany.
Smacznego!