Przepis na rybę w cieście z piekarnika 📖

Oto przepis na rybę w cieście z piekarnika:

Składniki:
- 600 g filetów z dowolnej ryby
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb (np. kopru włoskiego, suszonej dymki, czosnku granulowanego)
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki, koperek)

Instrukcje:

1. Filety myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i wybraną przyprawą do ryb. Odstawiamy na 15 minut, aby marynata się wchłonęła.

2. W misce mieszamy jajka, mąkę, mleko i olej roślinny. Ubijamy mikserem lub trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolite ciasto.

3. Przedgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

4. Filety obtaczamy w przygotowanym cieście, tak aby były równomiernie pokryte.

5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy przygotowane ryby w cieście.

6. Wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż ciasto stanie się złociste i ryby będą miękkie.

7. Po upieczeniu rybę wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje i serwujemy. Możemy udekorować ziołami, np. posiekaną natką pietruszki lub drobno pokrojonym koprem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę w cieście
rybę w cieście naleśnikowym
rybę w cieście francuskim
rybę smażoną w cieście
rybę w cieście piwnym