Przepis na rybe w filecie w piekarniku 📖

Oto przepis na rybę w filecie w piekarniku:

Składniki:
- 2 filety z dowolnej ryby (np. łosoś, dorsz)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżka soku z cytryny
- Drobnica świeżych ziół (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn)
- Plasterki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Przygotuj piekarnik, nagrzewając go do temperatury 200°C.
2. Filety ryb dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
3. Posól i popieprz filety z obu stron, nadając im odpowiednią ilość przypraw.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj oliwę z oliwek.
5. Połóż filety na oliwie, skórą do dołu.
6. Skrop filety sokiem z cytryny i posyp drobnymi ziołami.
7. Możesz również udekorować danie plastrami cytryny.
8. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową, tworząc szczelne zamknięcie.
9. Umieść naczynie w nagrzanym piekarniku i piecz rybę przez około 15-20 minut, do momentu, gdy miąższ ryby będzie jasnoróżowy i miękki.
10. Gdy ryba jest gotowa, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na chwilę, aby przestygła.
11. Przed podaniem pryśnij delikatnie sokiem z cytryny lub udekoruj plastrami cytryny.
12. Możesz podać rybę w filecie z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczona ziemniaczana lub sałatka.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę w piekarniku
rybe w piekarniku mintaj
rybę zapiekana w piekarniku
cala rybe w piekarniku
rybę pieczoną w piekarniku