Przepis na sałatkę po francusku 📖
Składniki:- 1 główka sałaty masłowej
- 100g sera pleśniowego
- 100g orzechów włoskich
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka na twardo
- 1 ogórek kiszony
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Sałatę masłową dokładnie umyć i porwać na kawałki.
2. Ser pleśniowy pokroić na niewielkie kostki.
3. Orzechy włoskie drobno posiekać.
4. Cebulę pokroić w cienkie piórka.
5. Jajka obrać i pokroić w ósemki.
6. Ogórek kiszony również pokroić w kostkę.
7. W osobnej miseczce przygotować sos: jogurt mieszamy z musztardą i olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
8. W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki - sałatę, ser pleśniowy, orzechy, cebulę, jajka i ogórek.
9. Skrapiamy sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.
10. Sałatkę podajemy od razu, najlepiej na chłodnych talerzach.
Smacznego!