Przepis na sałatkę ryżowa z ananasem 📖
Składniki:- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka krojonych ananasów w syropie (ok. 400g)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
- Sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i wystudź.
2. W dużej misce wymieszaj pokrojone ananasy wraz z syropem, czerwoną i żółtą papryką, cebulą, szczypiorkiem oraz natką pietruszki.
3. W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
4. Dodaj wystudzony ryż do miski z resztą składników i delikatnie wymieszaj.
5. Polej przygotowaną sałatkę sosem cytrynowym i dokładnie wymieszaj.
6. Sałatkę ryżową z ananasem można podawać od razu lub schłodzoną przez kilka godzin w lodówce, aby smaki się przeniknęły.
Smacznego!