Przepis na serek vitello sernik 📖
Przepis na serek vitello sernik:Składniki:
- 500 g sera białego (najlepiej tłustego)
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
1. Herbatniki rozkruszyć w misce na drobne kawałki.
2. Masło rozpuścić w rondelku, dodać do herbatników i dokładnie wymieszać.
3. Powstałą masę wyłożyć na spód formy do sernika (o średnicy ok. 24 cm) i dokładnie wyrównać.
4. Włożyć formę do lodówki, aby spód stwardniał.
5. W dużym naczyniu umieścić ser biały, jajka, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i mąkę.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodawać stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszając.
7. Gotową masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy.
8. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 50-60 minut, aż z wierzchu lekko się zarumieni.
9. Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
10. Gdy sernik ostygnie, wstawić go do lodówki na około 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby dobrze się schłodził.
11. Przed podaniem można posypać serek vitello sernik np. wiórkami czekolady lub dodać ulubione owoce.
Smacznego!