Przepis na sernik ambasador 📖
Przepis na sernik ambasador:Składniki:
- 200 g herbatników
- 120 g masła, rozpuszczonego
- 500 g serka mascarpone
- 250 g sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do woreczka i rozgniatając wałkiem. Następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem.
2. Dno tortownicy (średnica około 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na spód wykładamy przygotowane ciasto z herbatników i masła. Starannie wyrównujemy.
3. W misce mieszamy serek mascarpone, ser twarogowy, cukier, jajka, esencję waniliową i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą.
4. Gotowym kremem wylewamy na przygotowane ciasto.
5. Tortownicę z sernikiem umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku i pieczemy przez około 60-70 minut.
6. Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku jeszcze przez około 30 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy w temperaturze pokojowej.
7. Schłodzony sernik ambasador można udekorować ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub czekoladą.
Smacznego!