Przepis na sernik cytrynowy 📖
Składniki:- 500 g sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki
- Sok i skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż dno tortownicy (o średnicy około 24 cm) papierem do pieczenia.
2. W dużym naczyniu wymieszaj ser twarogowy, cukier, sok i skórkę otartą z cytryn, oraz ekstrakt waniliowy. Dodaj także mąkę i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.
3. Oddziel żółtka od białek jajek. Do masy serowej dodaj żółtka i ponownie dokładnie wymieszaj.
4. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodaj ubitą śmietanę do masy serowej, delikatnie ale dokładnie mieszając wszystko razem.
5. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywno. Powoli dodaj ubite białka do masy serowej, delikatnie je wymieszając, aby masa stała się jednolita.
6. Przelej gotową masę serową do przygotowanej tortownicy i wyrównaj wierzch.
7. Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż nabierze złocistego koloru i w środku będzie stały (można sprawdzić przy pomocy patyczka, który po włożeniu do środka powinien wyjść suchy).
8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjmij sernik z tortownicy, przełóż na półmisk i schłódź w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
9. Przed podaniem możesz udekorować sernik cytrynowy startą skórką cytrynową lub polewą cytrynową.
Smacznego!