Przepis na sernik czekoladowy 📖
Sernik czekoladowySkładniki:
- 250 g herbatników
- 120 g masła
- 500 g sera mascarpone
- 500 g sera twarogowego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w rondlu. Herbatniki zmiel na mąkę w blenderze lub w worku foliowym, a następnie dodaj do rozpuszczonego masła i wymieszaj dokładnie.
2. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wciśnij mocno w dno formy. Wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Ser mascarpone i twarogowy wymieszaj mikserem na gładką konsystencję. Dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i cały czas miksuj. Następnie dodaj po kolei jajka, każde wbijając osobno i miksując na mniejszych obrotach.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj z masą serową.
5. Wylej masę na herbatnikową bazę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 1 godzinę. Upewnij się, że sernik jest dobrze upieczony - wierzch powinien być lekko zrumieniony, a środek lekko drżący.
6. Po upieczeniu sernik zostaw w piekarniku na 30 minut, wyłączając go i otwierając drzwiczki. Potem wyjmij i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
7. Przed podaniem polej sernik rozpuszczoną czekoladą lub posyp kakao. Gotowy! Smacznego!