Przepis na sernik czekoladowy 📖

Sernik czekoladowy

Składniki:

- 250 g herbatników

- 120 g masła

- 500 g sera mascarpone

- 500 g sera twarogowego

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 200 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

1. Masło rozpuść w rondlu. Herbatniki zmiel na mąkę w blenderze lub w worku foliowym, a następnie dodaj do rozpuszczonego masła i wymieszaj dokładnie.

2. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wciśnij mocno w dno formy. Wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Ser mascarpone i twarogowy wymieszaj mikserem na gładką konsystencję. Dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i cały czas miksuj. Następnie dodaj po kolei jajka, każde wbijając osobno i miksując na mniejszych obrotach.

4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj z masą serową.

5. Wylej masę na herbatnikową bazę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 1 godzinę. Upewnij się, że sernik jest dobrze upieczony - wierzch powinien być lekko zrumieniony, a środek lekko drżący.

6. Po upieczeniu sernik zostaw w piekarniku na 30 minut, wyłączając go i otwierając drzwiczki. Potem wyjmij i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

7. Przed podaniem polej sernik rozpuszczoną czekoladą lub posyp kakao. Gotowy! Smacznego!

Podobne przepisy

fit sernik czekoladowy
sernik królewski czekoladowy
sernik jaglany czekoladowy
sernik czekoladowy z wiaderka
lukier czekoladowy