Przepis na sernik jaglany czekoladowy 📖
Składniki:- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g herbatników
- 100 g masła, roztopionego
- 500 g serka mascarpone
- 250 g serka wiejskiego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
1. W misce rozgnieć herbatniki na kruszonkę, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
2. Przygotowaną masą wyłóż spód formy do pieczenia, a następnie wstaw ją do lodówki.
3. W oddzielnej misce połącz serki mascarpone i wiejski, cukier, kakao, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
4. Oddzielnie roztrzep jajka i dodawaj je stopniowo do masy serowej, cały czas mieszając.
5. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i mielone orzechy do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
6. Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej przygotowaną masę serową.
7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw sernik w nim, aż całkowicie ostygnie. Następnie przenieś go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
9. Przed podaniem polej sernik ulubionym sosem czekoladowym lub posyp go wiórkami czekolady.
Smacznego!