Przepis na sernik jaglany czekoladowy 📖

Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g herbatników
- 100 g masła, roztopionego
- 500 g serka mascarpone
- 250 g serka wiejskiego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce rozgnieć herbatniki na kruszonkę, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
2. Przygotowaną masą wyłóż spód formy do pieczenia, a następnie wstaw ją do lodówki.
3. W oddzielnej misce połącz serki mascarpone i wiejski, cukier, kakao, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
4. Oddzielnie roztrzep jajka i dodawaj je stopniowo do masy serowej, cały czas mieszając.
5. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i mielone orzechy do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
6. Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej przygotowaną masę serową.
7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw sernik w nim, aż całkowicie ostygnie. Następnie przenieś go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
9. Przed podaniem polej sernik ulubionym sosem czekoladowym lub posyp go wiórkami czekolady.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik jaglany
fit sernik czekoladowy
sernik czekoladowy
sernik królewski czekoladowy
sernik czekoladowy z wiaderka