Przepis na sernik gotowany smaker 📖

Przepis na sernik gotowany:

Składniki:

- 500 g sera białego, twarogowego
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1. Ser biały przełóż do miski i rozgnieć go widelcem lub przetrzyj przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję.
2. Dodaj cukier do sera i dokładnie wymieszaj.
3. Następnie wbij jajka, dodając je po jednym, i cały czas mieszaj.
4. Dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę pszeniczną, i ponownie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
5. W rondlu na średnim ogniu rozpuść masło i wlej do niego śmietankę kremówkę.
6. Gdy śmietanka zacznie się gotować, odstaw rondel z ognia i ostudź ja przez kilka minut.
7. Następnie dodaj rozpuszczone masło i śmietankę do masy serowej i wszystko razem delikatnie wymieszaj.
8. Na dużym garnku zagotuj wodę.
9. W trakcie, gdy woda się gotuje, przygotuj formę do gotowania sernika. Może to być dobrze zabezpieczona folią aluminiową tortownica lub większy rondel opleciony lnianą ściereczką.
10. Przelej masę serową do przygotowanej formy.
11. Włóż formę do gotującej się wody tak, aby woda sięgała maksymalnie do połowy wysokości formy.
12. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Upewnij się, że woda nie zagotowuje się, a jednocześnie nie jest za zimna.
13. Po upływie czasu sprawdź, czy sernik jest gotowy przez delikatne wstrząśnięcie formą - masa powinna mieć jednolitą, lekko sprężystą konsystencję.
14. Wyłącz ogień i ostudź sernik w formie przez około godzinę.
15. Po ostudzeniu, wyjmij sernik z formy i włóż go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
16. Podawaj schłodzony sernik gotowany smaker samodzielną porcję lub z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub sosem karmelowym. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik gotowany
pyszny sernik gotowany
sernik gotowany z wiaderka
sernik gotowany z kajmakiem
sernik gotowany z galaretką