Przepis na sernik japonski 📖

Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 250 g sera mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 4 jajka
- 50 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
2. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Reszta składników powinna być w temperaturze pokojowej.
3. W drugiej misce ubij razem sery, cukier puder, sól i skórkę otartą z cytryny na gładką masę.
4. Następnie dodaj po kolei żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko razem.
5. Powoli dodawaj ubite na sztywno białka do masy serowej i delikatnie mieszaj, żeby nie zniwelowac ubitej piany.
6. Przełóż całą masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
7. Piecz w piekarniku przez około 50-60 minut. Sprawdź, czy gotowy sernik, włożony w środek ząbki widelca, wychodzi bez suchej masy.
8. Gdy wyjmiesz sernik z piekarnika, zostaw go w tortownicy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmij go z formy i udekoruj świeżymi owocami lub cukrem pudrem.

Podobne przepisy

sernik japoński z wiśniami
dobry sernik japoński
sernik japoński z trzech składników
japoński omlet
japoński deser