Przepis na sernik japońskie 📖

Składniki:
- 250g sera ricotta
- 200g sera mascarpone
- 120g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. W misce umieść ser ricotta, ser mascarpone, cukier i wanilię, a następnie wymieszaj je razem.
3. Dodaj po jednym żółtku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Przez sitko wsyp mąkę i skrobię, a następnie dodaj je do masy serowej i dobrze wymieszaj.
5. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę.
6. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę.
7. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy serowej.
8. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając aż do połączenia składników.
9. Wylej masę na wcześniej przygotowaną foremkę do sernika.
10. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut lub aż wierzch sernika będzie złocisty.
11. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
12. Przełóż sernik do lodówki na 3-4 godziny lub do momentu, gdy dobrze się stężeje.
13. Gotowy sernik podawaj schłodzony. Możesz udekorować go owocami, bitą śmietaną lub posypką czekoladową. Smacznego!

Podobne przepisy

japońskie pierożki
japońskie curry
japońskie słodycze
naleśniki japońskie
jedzenie japońskie