Przepis na sernik królewski z brzoskwiniami 📖

Składniki:
- 300g herbatników
- 150g masła (rozpuszczonego)
- 1kg sera białego (np. twarogowego)
- 4 jajka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400g brzoskwiń (krojonych w kostkę)
- Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Herbatniki rozdrobnij na kruszonkę, np. za pomocą blendera lub tłuczka.
2. Masło rozpuść i wymieszaj je z kruszonką.
3. Przygotowaną masę przekładaj na dno tortownicy i dokładnie rozetrzyj.
4. Ser biały pokrusz na mniejsze kawałki i dokładnie zmiksuj.
5. Dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy do miksowanego sera i kontynuuj miksowanie.
6. Dodaj jajka pojedynczo, cały czas miksując na niskich obrotach.
7. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj.
8. Następnie dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszaj delikatnie łyżką.
9. Mieszankę serową przekładaj do tortownicy na herbatnikowym cieście.
10. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 60-70 minut.
11. Po upieczeniu, włącz opcję chłodzenia piekarnika i pozostaw sernik w środku przez kolejne 2 godziny.
12. Po ostygnięciu, sernik królewski z brzoskwiniami gotowy do podania. Możesz udekorować go np. bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z brzoskwiniami
sernik z wiaderka z brzoskwiniami
sernik na zimno z brzoskwiniami
sernik z bezą i brzoskwiniami
sernik z brzoskwiniami i kruszonka