Przepis na sernik z brzoskwiniami 📖
Składniki:- 500 g sera twarogowego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki masła
- 2 opakowania herbatników
- 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
1. Herbatniki rozkrusz w misce, dodaj pokruszone masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę do formy tortowej (ok. 23 cm średnicy), wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
2. Twaróg przetrzyj przez sito, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka i miksuj na gładką masę.
3. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
4. Do masy serowej dodaj mąkę i kwaśną śmietanę, wymieszaj na jednolitą masę.
5. Brzoskwinie odcedź z zalewy, pokrój w kostkę i połóż na spodzie herbatnikowym.
6. Wlej masę serową na brzoskwinie i wyrównaj.
7. Wstaw sernik do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut.
8. Gdy sernik ostygnie, udekoruj go wierzch brzoskwiami i gotowe!
Smacznego!