Przepis na sernik na herbatnikach z sera w wiaderku 📖
Składniki:- 250 g herbatników
- 150 g masła
- 300 g sera
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki
- sok z jednej cytryny
Wykonanie:
1. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki i umieszczamy w misce.
2. Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy do herbatników. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na dno formy do pieczenia (ok. 24 cm średnicy) i równomiernie rozprowadzamy.
3. W blenderze lub mikserze blendujemy ser, cukier, jajka, wanilię, śmietankę kremówkę i sok z cytryny, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
4. Masę serową wylewamy na herbatnikową bazę w formie.
5. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę. Sprawdzamy, czy sernik jest gotowy, wkładając do niego patyczek - jeżeli po wyjęciu będzie suchy, to sernik jest upieczony.
6. Po upieczeniu sernika, pozostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku.
7. Gdy sernik całkowicie ostygnie, możemy go schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
8. Gotowy sernik wyjmujemy z formy i kroimy na porcje. Smacznego!