Przepis na sernik z sera w wiaderku vitello 📖
Składniki:- 500 g sera w wiaderku vitello
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
1. Herbatniki rozkruszyć w misce lub blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
2. Przygotowaną masę herbatnikową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy około 24 cm, równomiernie ją rozprowadzając i dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Serek vitello przełożyć do dużej miski, dodać cukier i dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka.
4. Jajka osobno roztrzepać widelcem, a następnie dodać do masy serowej, cały czas mieszając.
5. Do miski dodać śmietanę, mąki, ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę.
6. Gotową masę serową wylać na przygotowane spodziewane herbatnikowe i wyrównać wierzch.
7. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez około 50-60 minut.
8. Po upływie czasu sprawdzić, czy sernik jest już gotowy – wkłada się do niego drewniany patyczek, jeżeli wyjmowany jest suchy, to sernik można wyjąć. Jeżeli patyczek jest mokry, piec jeszcze przez kilka minut.
9. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w formie.
10. Po ostudzeniu sernika można go schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
11. Przed podaniem można udekorować sernik owocami, bitą śmietaną lub posypać tartą czekoladą.
Smacznego!