Przepis na sernik na herbatnikach z budyniem 📖

Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g sera (najlepiej twarogu)
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 150 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:
1. Herbatniki rozkrusz i włóż do miski. Masło rozpuść i delikatnie wymieszaj z herbatnikami.
2. Spód formy do sernika wyłóż masą z herbatników, dokładnie wylepiając dno. Wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.
3. W oddzielnej misce umieść ser, jajka, śmietanę i cukier. Dokładnie wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
4. Wsyp opakowanie budyniu waniliowego i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
5. Masę serową wyłóż na spód z herbatników w formie.
6. Sernik piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-50 minut, do momentu gdy wierzch zacznie się rumienić.
7. Sernik po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
8. Gotowy sernik podawaj schłodzony, najlepiej posypany cukrem pudrem lub udekorowany owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka z budyniem na herbatnikach
rafaello na herbatnikach z budyniem
sernik na herbatnikach
sernik na zimno na herbatnikach
sernik na herbatnikach bez budyniu