Przepis na sernik na zimno na herbatnikach 📖
Przepis na sernik na zimno na herbatnikach:Składniki:
- 250 g herbatników
- 120 g masła
- 500 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka waniliny
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml ciepłej wody
- sok z 1 cytryny
- ulubione owoce do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozgnieć herbatniki na kruszonkę i połącz je z roztopionym masłem, a następnie wyłóż je na dnie tortownicy, wytwarzając spód.
2. W oddzielnym naczyniu utrzyj twaróg, mascarpone, cukier i wanilinę, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. W innym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
4. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, a następnie dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie.
5. Dodaj ubitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
6. Dolej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj ponownie.
7. Przelej masę serową na wcześniej przygotowany spód z herbatników.
8. Wstaw tortownicę do lodówki i pozostaw sernik na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc), aby zastygł.
9. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi owocami.
Smacznego!