Przepis na sernik z twarogu w wiaderku 📖
Przepis na sernik z twarogu w wiaderku:Składniki:
- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 cytryna
- 150 g herbatników
- 1 łyżka masła do wysmarowania wiaderka
Wykonanie:
1. W misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Wymieszaj wszystkie składniki.
2. Do masy z twarogu dodaj mąkę, sok z połowy cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz kwaśną śmietanę. Wszystko razem wymieszaj.
3. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno i dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając.
4. Na dno wiaderka połóż herbatniki, które wcześniej obtocz w masłem.
5. Na herbatniki wlej masę serową.
6. Wiaderko wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50-60 minut.
7. Po upieczeniu, wyjmij wiaderko z piekarnika i studź letnim powietrzem, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
8. Gdy sernik dobrze się schłodzi, można zdjąć wiaderko i podać sernik na talerzu. Smacznego!