Przepis na sernik na zimno na dużą blachę 📖

Oto przepis na sernik na zimno na dużą blachę:

Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 200 g masła
- 250 g herbatników
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 500 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz, a następnie przesyp do miski. Masło rozpuszczaj w garnku, a gdy stanie się płynne, wlej je do miski z herbatnikami. Dokładnie wymieszaj, aż całość się połączy.
2. Przygotowaną masę herbatnikową przełóż na dno dużej blaszki, równomiernie rozprowadzając i formując spód ciasta. Wstaw do lodówki, aby stężał.
3. Do miski z serem dodaj cukier, budynie waniliowe i sok z cytryny. Mieszaj energicznie, aż składniki się połączą.
4. Śmietanę ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku i ostudź. Gdy przestygnie, dodaj do masy serowej i ponownie wymieszaj.
6. Gotową masę serową wyjmij z lodówki i wylej na herbatnikowy spód w blaszce. Wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
7. Przed podaniem sernika wyjmij go z lodówki i pokrój na kwadratowe lub prostokątne kawałki.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na dużą blachę
sernik bez spodu na dużą blachę
sernik z wiaderka na dużą blachę
sernik izaura na dużą blachę
sprawdzony sernik królewski na dużą blachę