Przepis na sernik z wiaderka na dużą blachę 📖
Składniki:- 1 kg serka homogenizowanego naturalnego
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Przygotowanie:
1. W naczyniu rozpuszczamy masło.
2. Herbatniki kruszymy na drobne okruchy, a następnie dodajemy do rozpuszczonego masła. Całość dokładnie mieszamy.
3. Dno i boki blachy (o wymiarach około 25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przygotowaną masą herbatnikową, równomiernie ją dociskając. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
4. W misce ubijamy serki homogenizowane, dodajemy cukier i jajka. Całość dokładnie mieszamy mikserem na gładką masę.
5. Następnie dodajemy mąkę i ekstrakt waniliowy, kontynuując miksowanie, aż składniki będą dobrze połączone.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy, aby nie zbytnio rozbijać piany.
7. Blachę wyjmujemy z lodówki i wylewamy na nią przygotowaną masę serową. Wyrównujemy powierzchnię.
8. Sernik wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
9. Po upływie godziny wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w nim do całkowitego ostygnięcia.
10. Gdy sernik jest już zimny, usuwamy blachę i przekładamy na półmisk. Możemy udekorować go owocami, wiórkami czekoladowymi lub dowolnymi dodatkami.
11. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!