Przepis na sernik na zimno vitello 📖
Przepis na sernik na zimno vitello:Składniki:
- 250 g herbatników
- 120 g masła
- 500 g twarogu
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 10 g żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- Maliny lub truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozkrusz herbatniki w misce lub mikserze. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
2. Przełóż masę do formy o średnicy około 23 cm, wciskając ją równomiernie na dno. Umieść w lodówce i przygotuj serek.
3. W misce wymieszaj twaróg, śmietanę kremówkę, cukier puder, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową. Dokładnie połącz składniki, aż uzyskasz kremową masę.
4. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
5. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy z twarogiem i dokładnie wymieszaj.
6. Wyjmij formę z herbatnikami z lodówki i delikatnie wlej na nią masę serową.
7. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby dobrze stężał.
8. Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi malinami lub truskawkami.
9. Pokrój na porcje i ciesz się pysznym sernikiem na zimno vitello!