Przepis na sernik na zimno z budyniem 📖
Oto przepis na sernik na zimno z budyniem:Składniki:
- 300g ciastek digestive
- 150g masła
- 500g sera białego, np. mielonego twarogu
- 2 budynie waniliowe
- 500ml mleka
- 150g cukru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 400ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 3 łyżki gorącej wody
- owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki)
Przygotowanie:
1. Ciastka digestive kruszymy na drobne kawałki. Można to zrobić ręcznie lub umieścić je w torbie i delikatnie rozbić wałkiem do ciasta.
2. Rozpuszczamy masło i łączymy je z pokruszonymi ciastkami.
3. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy, formując spód ciasta. Wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby się utwardził.
4. W rondlu rozpuszczamy dwa budynie waniliowe w mleku, dodajemy cukier i gotujemy, aż masa zgęstnieje.
5. Do gotowego budyniu dodajemy serek biały, sok z cytryny i skórkę startą z cytryny. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
6. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
7. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do masy serowej i znów dokładnie mieszamy.
8. Przekładamy masę na spód ciastkowy w tortownicy, równomiernie rozprowadzając.
9. Sernik na zimno z budyniem wstawiamy do lodówki i pozostawiamy tam na minimum 4 godziny (lub najlepiej przez całą noc), aby się stężał.
10. Przed podaniem dekorujemy sernik ulubionymi owocami (np. malinami, truskawkami) i gotowe!
Smacznego!