Przepis na sernik z mlekiem i budyniem 📖
Składniki:- 200 g herbatników
- 100 g margaryny
- 500 g sera białego, twarogowego
- 200 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki, a następnie mielimy w blenderze lub rozgniatamy w moździerzu.
2. Margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy do niej mielone herbatniki. Dobrze mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotowaną masę z herbatników wykładamy na dno formy do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzając. Wstawiamy formę na 15 minut do lodówki.
4. Ser biały miksujemy w blenderze, aż stanie się jednolity i gładki.
5. W innym garnku mieszamy cukier, budyń waniliowy, jajka, mleko i mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Do przygotowanego masy serowej dodajemy wcześniej przygotowaną masę z mleka, jajek itd. Mieszamy wszystko razem dokładnie.
7. Gotową masę serową przekładamy do formy z herbatnikowym spodem.
8. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 160°C.
9. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
10. Schłodzony sernik z mlekiem i budyniem jest gotowy do podania. Możemy go udekorować owocami lub posypać kruszonką przed podaniem. Smacznego!