Przepis na sernik na zimno z galaretką cytrynową 📖
Oto przepis na sernik na zimno z galaretką cytrynową:Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 600 g twarogu
- 200 g cukru
- 400 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie żelatyny
- 250 ml gorącej wody
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
1. Rozetrzyj herbatniki na drobne kawałki. Możesz użyć tłuczka do mięsa lub blendera.
2. W garnku rozpuść masło. Dodaj rozgniecione herbatniki i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Na dno wlej przygotowaną masę z herbatników i równomiernie rozprowadź.
4. W misce połącz twaróg z cukrem. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
5. W drugiej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
6. Do masy serowej dodaj ubitą śmietankę. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
7. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Poczekaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
8. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
9. Wlej przygotowaną masę na herbatnikową podstawę.
10. Wstaw sernik do lodówki i pozostaw go tam na co najmniej 4 godziny, aby stężał.
11. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu, ale użyj o połowę mniejszej ilości wody. Odczekaj, aż substancja się lekko ostygnie.
12. Delikatnie wylej lekko przestudzoną galaretkę na wierzch sernika.
13. Sernik ponownie wstaw do lodówki na około 2 godziny, aż galaretka zetnie się.
14. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi owocami, np. plastry cytryny czy malinami.
Teraz możesz cieszyć się wspaniałym, orzeźwiającym sernikiem na zimno z galaretką cytrynową! Smacznego!