Przepis na sernik na zimno z mascarpone i galaretką 📖
Przepis na sernik na zimno z mascarpone i galaretką:Składniki:
- 200g herbatników
- 100g masła
- 500g serka mascarpone
- 200ml śmietany kremówki
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 galaretki o ulubionym smaku
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, kiwi)
Wykonanie:
1. Herbatniki zmiel w malakserze lub dokładnie rozkrusz w woreczku foliowym za pomocą wałka do ciasta.
2. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego rozkruszone herbatniki. Dokładnie wymieszaj, tak aby herbatniki były równomiernie wilgotne.
3. Spód tortownicy o średnicy około 24cm wyłóż masą z herbatników, równomiernie ją rozprowadzając i dociskając.
4. W dużej misce umieść serek mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Za pomocą miksera, ubijaj składniki na gładką i puszystą masę.
5. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
6. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą serową, mieszając wszystko za pomocą łopatki do mieszania lub delikatnie drewnianej łyżki.
7. Powstałą masę serową wlej na wcześniej przygotowany spód herbatnikowy. Wyrównaj wierzch.
8. Przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zamiast podawać je w płynnej formie, poczekaj, aż galaretka trochę stężeje (tak, aby miała konsystencję gęstej zupy pomidorowej).
9. Delikatnie wylej stężałą galaretkę na wierzch masy serowej, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni.
10. Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
11. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi owocami. Możesz je układać na wierzchu, tworząc piękne wzory.
12. Podawaj schłodzony sernik na zimno.
Smacznego!