Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych i masła 📖
Oto przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych i masła:Składniki:
- 250g serków homogenizowanych
- 200g herbatników
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 250ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok z jednej cytryny
- ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuść masło, a następnie zmiel herbatniki w blenderze lub umieść je w plastikowym woreczku i rozgnieć wałkiem do ciasta. Dodaj herbatniki do rozpuszczonego masła i dokładnie wymieszaj.
2. Przygotowaną masę herbatnikową przełóż do formy o średnicy 24 cm. Wyrównaj spód łyżką lub dłonią, aby powstała równa warstwa ciasteczkowa. Umieść formę w lodówce, aby masa stwardniała.
3. W misce umieść serki homogenizowane, cukier puder i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. W osobnym naczyniu przygotuj żelatynę, według instrukcji na opakowaniu.
5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj połowę ubitej śmietany do masy serowej. Delikatnie połącz składniki za pomocą szpatułki.
6. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszaj.
7. Dodaj resztę ubitej śmietany do masy serowej i połącz składniki równomiernie.
8. Gotową masę serową wylej na schłodzoną warstwę herbatnikową w formie. Wygładź wierzch.
9. Sernik włóż do lodówki na minimum 4 godziny lub overnight, aby stężał.
10. Po schłodzeniu, sernik dekoruj ulubionymi owocami, np. truskawkami, malinami, kiwi czy borówkami.
11. Podawaj i delektuj się pysznym sernikiem na zimno!
Smacznego!