Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych z jajkami 📖

Składniki:
- 300g serków homogenizowanych
- 200g ciastek (np. herbatniki lub digestive)
- 100g masła
- 200ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 3 jajka
- 150g cukru
- 1 łyżka żelatyny
- sok i skórka z 1 cytryny
- owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki)

Wykonanie:
1. Rozkrusz ciastka, a następnie zmiksuj je w blenderze lub umieść w woreczku i rozgnieć wałkiem do ciasta.
2. Stop masło i wymieszaj je z rozgniecionymi ciastkami. Powstałą masę wtłocz na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. W osobnej misce utrzyj serki homogenizowane z cukrem, sokiem i skórką z cytryny oraz żółtkami jajek, aż masa będzie gładka i kremowa.
4. W dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Ostrożnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy serowej.
5. Białka oddzielnie ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając, żeby masa była jednolita.
6. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, a następnie dodaj do masy serowej, dokładnie mieszając.
7. Gotową masę wylej na spód ciasteczkowy, równomiernie rozprowadzając.
8. Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), żeby stężał.
9. Przed podaniem ozdób wierzch sernika ulubionymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na zimno z serkow homogenizowanych
sernik z serków homogenizowanych na zimno
sernik na zimno z serków homogenizowanych i masła
sernik na zimno z serków homogenizowanych naturalnych
sernik na zimno z serków homogenizowanych i zelatyny