Przepis na sernik na zimno z twarogu 📖

Składniki:
- 500 g twarogu
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml ciepłej wody
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka wanilii

Wykonanie:
1. Rozdrabniamy herbatniki na drobne kawałki, a następnie mieszamy je z roztopionym masłem. Powstałą masę przekładamy na spód tortownicy, dociskamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

2. W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie dodajemy twaróg, cukier, sok z cytryny i wanilię. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.

3. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.

4. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy serowej, mieszając energicznie.

5. Gotową masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników.

6. Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny lub, dla jeszcze lepszych efektów, na całą noc.

7. Przed podaniem, dekorujemy sernik ulubionymi owocami lub posypujemy wiórkami czekolady.

8. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na zimno z twarogu i śmietany
sernik na zimno z twarogu wiejskiego
sernik na zimno z twarogu z wiaderka
sernik na zimno z chudego twarogu
prosty sernik na zimno z twarogu