Przepis na sernik na zimno z wiaderka 📖
Składniki:- 500 g sera białego
- 200 g ciastek (np. herbatniki)
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki o smaku owocowym (np. truskawkowej, malinowej)
Przygotowanie:
1. Ciastka rozkruszyć na drobne kawałki lub zmielić w blenderze.
2. Masło rozpuścić i wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami. Powstałą masę wylać na spód formy do ciasta i dokładnie rozprowadzić, tworząc równą warstwę. Następnie wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
3. W osobnej misce utrzeć ser biały z cukrem i cukrem waniliowym. Pamiętaj, aby utrzymać jednolitą konsystencję.
4. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie połączyć ją z utartym serem. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Powstałą masę serową wylać na schłodzoną warstwę ciasteczkową w formie. Rozprowadzić ją równomiernie.
6. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając jedynie połowy zalecanej ilości wody. Odstawić, aby lekko przestygły.
7. Lekko stężałą galaretkę wylać na wierzch masy serowej.
8. Wstawić sernik do lodówki i pozostawić go tam na około 3-4 godziny, aby stężał i schłodził się.
9. Po schłodzeniu sernik można dowolnie udekorować owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Gotowy sernik na zimno z wiaderka jest gotowy do podania i delektowania się jego pysznym smakiem!