Przepis na sernik nowojorski z mascarpone 📖
Składniki:- 500 g serka mascarpone
- 250 g herbatników
- 150 g masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sok i skórka z 1 cytryny
- wanilia (opcjonalnie)
- posypka (np. maliny, truskawki, wiśnie)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Herbatniki umieść w zamkniętym woreczku, a następnie staraj się je starannie rozbić w małe kawałki. Możesz użyć tłuczka lub wałka do ciasta. Możesz również użyć malaksera lub blendera, ale pamiętaj, żeby nie zrobić z herbatników mąki.
3. Stop masło w rondelku na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Ostudź.
4. Przełóż herbatniki do miski i dodaj do nich stopione masło. Wymieszaj, aż wszystkie herbatniki będą równomiernie pokryte masłem.
5. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia.
6. Na spód tortownicy rozłóż masę z herbatników, wyrównując ją łyżką lub spodem szklanki. Ugnieć dokładnie, aby powstał jednolity spód.
7. Teraz przejdźmy do masy serowej. W misce umieść ser mascarpone, cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę. Opcjonalnie dodaj szczyptę wanilii dla aromatu.
8. Wszystkie składniki miksuj mikserem na najniższych obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Nie miksuj zbyt długo, aby nie dodać zbyt dużo powietrza i nie zniszczyć konsystencji.
9. Wlej masę serową na przygotowany spód herbatnikowy.
10. Piecz sernik przez około 55-60 minut lub aż wierzch nabierze złotego koloru, a wewnętrzna część będzie lekko drżąca.
11. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przez kolejne 30 minut, nie otwierając drzwiczek. Dzięki temu sernik będzie się powoli chłodził i unikniemy pęknięć na powierzchni.
12. Po upływie czasu wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie go wystudź. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, przenieś go do lodówki i pozostaw na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
13. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi owocami lub posypką.
Smacznego!