Przepis na sernik po japońsku 📖

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 500 g serka mascarpone
- 200 g serka kremowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml śmietany kremówki, ubitej na sztywno
- dżem owocowy (np. truskawkowy) do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wysmaruj formę o średnicy 24 cm masłem.
2. Rozdrobnij herbatniki na kruszonki. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
3. Przełóż mieszankę na dno formy i równomiernie rozprowadź, dociskając łyżką.
4. Wstaw formę do lodówki na 30 minut, aby masa stwardniała.
5. W misce wymieszaj serek mascarpone i serek kremowy, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Energicznie wymieszaj.
6. Jedno po drugim, dodawaj jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
7. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj składniki.
8. Na samym końcu delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę kremówkę.
9. Masę serową przełóż na wcześniej przygotowaną podstawę z herbatników.
10. Wstaw sernik do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz go przez około 60 minut, aż zacznie stabilnie drgać.
11. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik w środku na około 30 minut.
12. Wyjmij sernik z piekarnika i studź go do temperatury pokojowej.
13. Następnie wstaw go do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
14. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionym dżemem owocowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę po japońsku
kurczaka po japońsku
ryby po japońsku
omlet po japońsku
naleśniki po japońsku