Przepis na sernik rafaello 📖

Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g biszkoptów
- 100 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Rozdrabniamy biszkopty na drobne kawałki i mieszamy z roztopionym olejem kokosowym.
2. Przygotowaną masą wykładamy spód formy do pieczenia, dociskając lekko.
3. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
4. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jednolitej masy.
5. Dodajemy ser mascarpone i rozpuszczoną białą czekoladę, całość dokładnie mieszamy.
6. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany spód z biszkoptów.
7. Wkładamy sernik do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez około 40-45 minut, aż sernik będzie ścięty na brzegach, ale w środku miękki.
8. Po wyjęciu z piekarnika, sernik studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
9. Przed podaniem posypujemy wierzch sernika wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik rafaello bez pieczenia
pyszny sernik rafaello
prosty sernik rafaello
a'la rafaello
rafaello fit