Przepis na sernik sprawdzony 📖
Przepis na tradycyjny sernik:Składniki:
- 400 g herbatników
- 200 g masła
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Zmiksuj herbatniki na drobne kawałki.
2. Roztop masło i połącz je z rozdrobnionymi herbatnikami, dokładnie mieszając.
3. Wyłóż masę z herbatników na dno formy do sernika (średnica około 24 cm) i wyrównaj ją łyżką. Odstaw do lodówki.
4. W dużym naczyniu połącz ser twarogowy, cukier, jajka, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.
5. Wyjmij formę z herbatnikowym spodem z lodówki i wlej do niej przygotowany nadziew.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 1 godzinę w temperaturze 150°C.
7. Po upływie godziny wyłącz piekarnik, pozostaw sernik w nim do wystygnięcia, a następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
8. Przed podaniem najlepiej schłodzony sernik udekorować owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!