Przepis na sernik sprawdzony 📖

Przepis na tradycyjny sernik:

Składniki:

- 400 g herbatników
- 200 g masła
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Zmiksuj herbatniki na drobne kawałki.

2. Roztop masło i połącz je z rozdrobnionymi herbatnikami, dokładnie mieszając.

3. Wyłóż masę z herbatników na dno formy do sernika (średnica około 24 cm) i wyrównaj ją łyżką. Odstaw do lodówki.

4. W dużym naczyniu połącz ser twarogowy, cukier, jajka, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.

5. Wyjmij formę z herbatnikowym spodem z lodówki i wlej do niej przygotowany nadziew.

6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 1 godzinę w temperaturze 150°C.

7. Po upływie godziny wyłącz piekarnik, pozostaw sernik w nim do wystygnięcia, a następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

8. Przed podaniem najlepiej schłodzony sernik udekorować owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

sprawdzony sernik izaura
sprawdzony sernik z wiaderka
sprawdzony sernik wiedeński z wiaderka
sprawdzony sernik królewski na dużą blachę
sprawdzony sernik z wiaderka duża blacha