Przepis na sprawdzony sernik z wiaderka duża blacha 📖
Składniki:- 1 kg twarogu
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 200 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Wykonanie:
1. Herbatniki rozdrobnić na mniejsze kawałki, a następnie zmielić na mąkę w blenderze lub za pomocą wałka.
2. Masło roztopić i wymieszać z mielonymi herbatnikami, aż powstanie jednolita masa.
3. Spód dużej blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadzić masę z herbatników, lekko dociskając.
4. Ułożoną masę schłodzić w lodówce na 30 minut.
5. W międzyczasie twaróg przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładką masę.
6. Jajka oddzielić, a białka ubić na sztywną pianę.
7. Do masy twarogowej dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę, sok i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze wymieszać.
8. Do masy dodać ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, wymieszać, aż składniki się połączą.
9. Na przygotowany spód z herbatników wylać masę serową i równomiernie rozprowadzić.
10. Blachę z sernikiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę, aż sernik lekko się zezłoci.
11. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
12. Schłodzony sernik wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i podawać wycięty na porcje.
Smacznego!