Przepis na sprawdzony sernik wiedeński z wiaderka 📖

Składniki:
- 500 g serka homogenizowanego
- 250 g masła
- 250 g herbatników
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
1. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. W misce rozpuszczamy je, najlepiej korzystając z miksera.
2. Herbatniki kruszymy na drobne okruszki, najlepiej umieszczając je w zamkniętym woreczku i rozgniatając wałkiem.
3. Do rozpuszczonego masła dodajemy herbatniki, mieszamy, a następnie przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
4. W międzyczasie w misce ubijamy ser, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę trzepaczką lub mikserem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Po upływie 30 minut wyjmujemy tortownicę z lodówki i wlewamy masę serową na herbatnikowy spód.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do czasu, aż wierzch nabierze złotego koloru).
7. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i dajemy mu ostygnąć. Następnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
8. Serwujemy schłodzony, możemy udekorować go owocami, bitą śmietaną lub czekoladą w płatkach.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik wiedeński z wiaderka
sprawdzony sernik z wiaderka
sprawdzony sernik z wiaderka duża blacha
sernik wiedenski
sernik wiedeński z ziemniakami