Przepis na sernik wiedenski 📖
Składniki:- 1 kg sera zmielonego (najlepiej twarogowego)
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 cytryna (skórka i sok)
Wykonanie:
1. Wymieszaj ser z cukrem, żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, przestudzonym masłem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem waniliowym.
2. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy serowej.
3. Formę do pieczenia (o średnicy ok. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę serową.
4. Piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
5. Po upieczeniu pozostaw sernik w wyczuwalnym doznając siły stopniu w ciepłym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
6. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Smacznego!