Przepis na sernik wiedeński z ziemniakami 📖

Przepis na sernik wiedeński z ziemniakami:

Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 200 g ciastek digestive
- 100 g masła
- 500 g twarogu
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok i starta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i wystudź. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
2. Ciastka digestive umieść w zamkniętym woreczku, a następnie rozkrusz wałkiem do uzyskania drobnych okruchów.
3. W niewielkim garnku rozpuść masło, dodaj do niego rozkruszone ciastka i dokładnie wymieszaj.
4. Powstałą masę przekładaj na spód tortownicy, wciskając ją równomiernie.
5. Twaróg utrzyj na gładką masę za pomocą blendera lub miksera.
6. Do utartego twarogu dodaj cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, śmietanę, mąkę oraz startą skórkę i sok z cytryny.
7. Wszystkie składniki dokładnie połącz, aż do uzyskania jednolitej masy.
8. Otrzymaną masę serową wylej na przygotowane ciasteczka w tortownicy.
9. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C.
10. Po upieczeniu, sernik wyjmij z piekarnika i ostudź.
11. Gdy sernik całkowicie ostygnie, przełóż go do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężał i nabrał odpowiedniej konsystencji.
12. Przed podaniem, polej sernik wiśniowym sosem lub posyp go delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik wiedenski
sernik wiedeński z rodzynkami
sernik wiedeński z wiaderka
sprawdzony sernik wiedeński z wiaderka
sernik wiedenski z polewa czekoladowa