Przepis na sernik wielkanocny 📖
Składniki:- 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- skórka starta z cytryny
Przygotowanie:
1. Twaróg przetrzeć przez sito.
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.
4. Dodać żółtka do twarogu i dokładnie wymieszać.
5. Dodać mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, śmietanę i masło, oraz wcześniej namoczone i odsączone rodzynki i skórkę z cytryny.
6. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Na koniec delikatnie włożyć ubite białka.
8. Wylać masę do formy i piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
9. Po upieczeniu, pozostawić sernik w piekarniku do ostygnięcia.
10. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)