Przepis na zurek wielkanocny 📖
Przepis na żurek wielkanocny:Składniki:
- 1,5 kg kiełbasy białej
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
- świeży chleb
Przygotowanie:
1. Na początku kiełbasę gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy ją na talerz, studzimy i kroimy w plasterki. Wywar z gotowania kiełbasy odstawiamy na laterkę.
2. Kapustę dokładnie odciskamy z kiszonej wody. Możemy też ją delikatnie przepłukać, jeśli chcemy zmniejszyć kwasowość. Następnie wrzucamy ją do gotującego się wywaru z kiełbasy i gotujemy przez około 20 minut.
3. W osobnym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
4. Następnie dodajemy mąkę do cebuli i czosnku, mieszamy i smażymy na złoty kolor. Powstałą mieszankę dodajemy do garnka z kapustą, mieszamy i gotujemy razem przez około 5 minut.
5. Dodajemy do żurku liście laurowe, ziele angielskie oraz plasterki kiełbasy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut, a następnie zdejmujemy z ognia.
6. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z śmietaną. Powoli dodajemy do żurku, stale mieszając. Mieszankę z jajkami i śmietaną dodajemy do żurku, stale mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając cały czas, aż żurek zgęstnieje.
7. Podajemy żurek z pokrojonym świeżym chlebem, najlepiej zabielonym smietaną.
Smacznego!