Przepis na sernik z owocami 📖

Składniki:
- 250 g ciastek digestive
- 100 g masła, roztopionego
- 500 g serka ricotta
- 200 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g dowolnych owoców (np. truskawki, jagody, maliny, borówki)

Sposób przygotowania:
1. Rozdrabniamy ciastka digestive na drobne okruszki. Możemy to zrobić za pomocą blendera lub ręcznie, wkładając ciastka do woreczka i rozgniatając je wałkiem.
2. Do okruszków dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotowany spód przekładamy do formy o średnicy około 24 cm, wciskając go równomiernie na spód i boki formy. Wstawiamy formę do lodówki na około 30 minut, aby spód stężał.
4. W międzyczasie w oddzielnej misce mieszamy serek ricotta, serko mascarpone, cukier, jajka, mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy składniki na gładką masę.
5. Wyjmujemy formę z lodówki i równomiernie rozkładamy owoce na spodzie. Następnie zalewamy je przygotowanym musem serowym.
6. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, do momentu gdy wierzch sernika nabierze złotego koloru i lekko się zarumieni.
7. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy go do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc.
8. Przed podaniem dekorujemy sernik świeżymi owocami lub bitą śmietaną według własnego upodobania.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobry sernik z owocami
sernik na zimno z owocami
sernik z wiaderka z owocami
sernik na zimno z galaretką i owocami
dobry sernik na zimno z owocami