Przepis na sernik złota rosa z wiaderka 📖

Składniki:
- 500g serka homogenizowanego
- 200g herbatników
- 100g masła
- 300g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku.
3. Rozpuszczone masło wlewamy do rozkruszonych herbatników, dokładnie mieszamy.
4. Masę z herbatników wykładamy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy, wyrównujemy i mocno dociskamy.
5. W osobnym naczyniu umieszczamy serek homogenizowany, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
6. Do masy serowej wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i całość miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Gotową masę wylewamy na uprzednio przygotowane dno z herbatników.
8. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 50 minut lub do momentu, gdy wierzch nabierze złocistego koloru.
9. Po upieczeniu, sernik wyjmujemy z piekarnika i całkowicie wystudzamy w temperaturze pokojowej.
10. Schłodzony sernik możemy udekorować dowolnie, np. świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lukrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik zlota rosa
sernik z rosą z wiaderka
sernik z wiaderka z rosa
sernik rosa
sernik z rosa