Przepis na sernik z wiaderka z rodzynkami 📖
Składniki:- 3 opakowania sera wiaderkowego (ok. 600g)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu rozgnieć ser wiaderkowy za pomocą widelca, dodaj cukier i wymieszaj.
2. Dodaj jajka, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy do masy serowej. Kontynuuj mieszanie, aż składniki będą dobrze połączone.
3. Wsyp mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia do masy serowej. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz jednolitą masę.
4. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadziły się w cieście.
5. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 60-70 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku, aby delikatnie ostygł.
8. Gdy sernik już wystygnie, wyjmij go z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej.
9. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, aby dobrze się skroił.
10. Smacznego!