Przepis na sernik z wisniami 📖
Składniki:- 250g ciastek digestive
- 100g masła
- 500g twarogu półtłustego
- 200g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200ml śmietany kremówki
- 250g wiśni
Przygotowanie:
1. Ciastka digestive rozkruszamy na drobne kawałki, a następnie miksujemy je w blenderze lub umieszczamy w woreczku i tłuczemy wałkiem.
2. Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami.
3. Spód tortownicy (o średnicy około 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadzamy masę z ciastek. Przykładamy do dna, aby utworzyć jednolitą warstwę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
4. Wiśnie odcinamy ogonki i usuwamy pestki.
5. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę i śmietanę umieszczamy w misce i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę.
6. Gotową masę serową wykładamy na schłodzony spód ciastkowy.
7. Na masę serową układamy równomiernie wiśnie, wciskając je delikatnie w masę.
8. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę, do momentu aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
9. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku na kilka minut, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.
10. Schłodzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, żeby dobrze się stężał.
11. Przed podaniem możemy udekorować sernik bitą śmietaną lub wiśniami.
Smacznego!